tehnologija

Externi SSD – Samsung Portable SSD T5 500GB

Prijenosni SSD-ovi (Solid-State Drive) su mnogo brži i praktičniji za nositi, nego obični vanjski tvrdi diskovi.

U tekstu ćemo se vidjeti zašto su bolji i koje biste trebali kupiti ako razmišljate o kupovini istoga. Ako trebate terabajt (ili više) diska kako biste pohranili sigurnosne kopije s više različitih računala ili jednostavno trebate medij za prijenos podataka s jednog računala na drugo, teško se oduprijeti vanjskom tvrdom disku. Oni su generalno dovoljno brzi, sigurni i nisu previše skupi.

Danas praktični možete dobiti 1 TB prijenosnog diska za cca 100-150KM. Bolji modeli su oko 150-200KM. Ti tvrdi diskovi su napravljeni da budu prilično pouzdani i da ih možete nositi uokolo, no ne podnose baš dobro udarce, ispadanje na pod ili stol ili bilo kakve malo jače fizičke radnje. To je zato što ispod kućišta imate hrpu pomičnih dijelova i stakleni disk koji su jako stisnuti u kućištu, a bilo kakvo pomicanje ili udarci mogu uništiti taj mehanizam i potencijalno biste mogli izgubiti sve podatke koje imate.

Pogotovo ako prašina uđe unutra. Kada to uzmete u obzir, te brzinu pisanja i čitanja koja na USB 3.0 utoru iznosi oko 110 MB/s, mnogi korisnici se odlučuju na prijenosne SSD-ove. To se pogotovo vidi kod korisnika koji puno rade s multimedijom i koji prenose velike količine podataka. Tvrdi diskovi su im prespori i pitanje je dana kada bi mogli prestati raditi. SSD-ovi su tu mnogo bolji izbor. Također, postoji i sve veći broj korisnika koji se odlučuje podatke pohraniti u oblake, a ne lokalno.

To su oni korisnici koji ne rade s velikim količinama podataka. Naravno da je excel tablice i word dokumente lakše prenositi putem cloud servisa. Ali morate uzeti u obzir da vam uvijek treba Wi-Fi ili Internet jer bez njih ne možete do svojih podataka. Plus, uzmite u obzir i velike cijene Dropboxa, OneDrivea, Google Drivea … kada želite malo više prostora u cloudu.

 

 

 

 

 

 

 

Kod nas u našem webshop-u možete kupiti —–>  Externi SSD – Samsung Portable SSD T5 500GB <———